Föreningen

Hörby Blåsorkester bildades 1947 och hette då Hörby ABF:s Gossorkester. Efter att ha införskaffat de karakteristiskt gröna uniformerna blev man i folkmun kallad för “Gröna Gossarna”, vilket är ett smeknamn som hängt med sedan dess. Orkestern bytte formellt även namn till Gröna Gossarna under en period. Under 1960-talet kom det med flickor i orkestern och man bytte då namn till Hörby Ungdomsorkester. Idag heter orkestern Hörby Blåsorkester eftersom vissa av medlemmarna, inte ens med bästa vilja kan klassas som ungdomar. Åldersspannet i orkestern går idag ända från 12-70 år.

Under orkesterns 70-åriga historia har vi även vunnit svenska mästerskapet för amatörorkestrar fyra gånger.

Hörby Blåsorkester drivs helt av ideella krafter. Dirigent är Gunilla Bengtsson och tillsammans med ett flertal frivilliga får hon orkestern att gå runt. Syftet med orkestern är att samlas runt musiken och genom denna skapa glädje och samhörighet. Det finns 30-35 medlemmar som samlas en gång i veckan för att repetera och umgås. Som vi nämnt tidigare finns det ett stort åldersspann i orkestern vilket vi är mycket glada och måna om. Det är ett bevis på musikens unika samlande kraft, och att vi trivs med varandra. Genom musik utvecklas man och lär sig lagarbete. Har man en gång spelat i orkestern återvänder man gärna. Till jubileerna kommer många av de gamla orkestermedlemmarna för att spela och glädjas åt gamla minnen.

Repertoaren är varierandev vi spelar marscher, schlagermusik, film- och musikalmusik, klassisk musik, jazz och rock. Vi spelar till många av Hörbys olika festligheter som till exempel valborgsmässoafton i Karnas Backe, Hörby marknad, Nationaldagen, och Kulturkalaset.

På sommaren de senaste åren, har vi bjudit Hörbyborna på ett musikkryss, som varit mycket uppskattat. Utanför Hörby Folkets hus samlas man i gräset, fikar och njuter av det (vanligtvis) fina sommarvädret och musiken, samtidigt som man svarar på olika musikfrågor. Detta har nu blivit en tradition som vi kommer att fortsätta med.

Sedan 2009 har vi gett konsert i Hörby kyrka i november tillsammans med gästsolister. 2012 var det orkesterns egna medlemmar som var solister och 2011 gav konsert tillsammans med tenoren Johan Tötterström.

Vart annat år har vi som tradition att åka på en resa med orkestern. Vi reser med buss till något av Europas länder för att ge framträdanden, träna och ha roligt tillsammans. Vi tränar varje dag i cirka en vecka innan resan och ger en gratis avskedskonsert för Hörbyborna innan vi ger oss av. 2012 och 2014 deltog vi i en Sängerfest i Finsterwalde i Tyskland. Vi har rest i många år, bland annat till Hörbys vänort i Polen (Pyrzyce), Ungern, Tjeckien, Italien, Tyskland, Frankrike, Österrike, Ryssland, Estland, Skottland och Storbritannien.

Blåsorkestern har idag förnyat sin klädsel och hängt in de gröna uniformerna tills vidare i garderoben. En anledning är att kostnaderna har stigit för att sy upp nya uniformer och vi kände att det var dags att prova något nytt.